Select Page

Prejšnji teden je na karavli na Mostu na Nadiži potekal tabor za razvoj potencialov. Program smo pričeli v sredo, 24. 5. 2023, s popoldanskim razmišljanjem o naših talentih: katera so naša močna področja, kako jih lahko razvijemo in s kakšnim ciljem jih bomo uporabljali. Ali zase ali za to, da bomo lahko pomagali drugim. Morda je svet dandanes prepoln sebičnežev in še kako potrebuje ljudi, ki bodo svoja znanja uporabili za dobro vseh nas.

Po večerji nas je obiskal prvi gost, nekdanji kanuist Sašo Taljat. Z nami je delil svojo zgodbo in športne prigode. Dan smo zaključili ob tabornem ognju in pesmi. Naslednje jutri nas je obiskal Andraž Mašera, direktor družbe ITW Appliance Components d.o.o., oziroma nam bolje poznane kot Metalflex. Prikazal nam je proizvodni proces podjetja in svoj pogled na izobraževanje. Sledil je krajši pohod do Nadiže in inovativna aktivnost. Naključno izbrana skupina je morala razviti in oblikovati svoj izdelek ter ga pripraviti za prodajo kupcem ob tabornem ognju. Ob povratku nas je čakalo kosilo in nekaj prostega časa. Sledil je obisk podjetnika Radomirja Putnika, poslovneža, ki povezuje Slovenijo in Savdsko Arabijo. Na zanimiv način nam je predstavil različne poglede na podjetništvo in vizijo peščene kraljevine. Sledila je predstavitev odvetnika Primoža Barbiča, ki nam je predstavil svoje delo in pogled na uporabo prava v družbi. Za zaključek dneva nas je po večerji obiskala psihologinja Urša Leban. Predstavila nam je dijaške in študentske klube ter različne možnosti mladinskega udejstvovanja. Na mladih svet stoji in prav je, da vemo, kako se lahko vključimo in organiziramo. Pred nami je bil drugi družabni večer, ki smo ga preživeli ob predstavitvah izdelkov in marsikaterega bi zbrani kar kupili, če bi le bil v prodaji. Manjkalo ni smeha niti kitare in tako smo se dobre volje ter malce kasneje kot je v navadi trudni odpravili spat.

Navkljub jutranji budnici smo se le stežka zbudili in odpravili na jutranjo telovadbo. Kmalu zatem nas je obiskala Maša Klavora, direktorica fundacije Poti miru. Predstavila nam je fundacijo, njene projekte in poslanstvo, zanimal pa jo je tudi naš pogled na zgodovino. Po srečanju smo se odpravili v Breginj, kjer smo si ogledali Muzejsko zbirko Mazora. Zbiratelj Zdravko Mazora nam je predstavil etnološki in vojni del zbirke ter nam skozi zgodbe ljudi predstavil zgodovino teh krajev. Po Cicerovi lekciji učiteljice življenja smo se vprašali: »Kuore Sa?« kar bi prevedli kot »Kaj zdaj?« in se hitro odpravili v staro vaško jedro na sladoled. Sledil je povratek na karavlo, kosilo in zaključek tabora. Sledila je še zadnja aktivnost, zadnji servis odbojke in pospravljanje. Mi pa smo se polni novih vtisov, zgodb in zgledov odpravili proti domu.

Na tem mestu bi se še enkrat zahvalili vsem predavateljem za obisk in pripravljenost, da ste z nami delili vaše izkušnje in znanje.

Blaž Uršič

Dostopnost (X)