Select Page

E+ Korak v inovativno in zeleno prihodnost

Januarska naloga Erasmus+ Eco Heroes on a Green Mission

Učenci, ki v letošnjem šolskem letu sodelujemo v projektu Erasmus+, smo se v sredo, 18. 1. 2023, zbrali, da opravimo januarsko nalogo projekta. Ukvarjali smo se z analizo vode. Vsak je bil zadolžen, da prinese svoj vzorec vode iz Soče, Tolminke, Zadlaščice ter ostalih rek in potokov v okolici Tolmina. Razdelili smo se v skupine, v katerih smo merili trdoto vode, čistost in nekatere druge vsebnosti. Izdelali smo tudi plakat, na katerem so bile prikazane vse naše reke in potoki. Analizo, ki smo jo izvedli, je bila skrbno zapisana v tabelo. Fantje so bili zadolženi za powerpoint predstavitev naših vod. Vrednosti analiz so pripisali k vsaki vodi posebej. Ugotovili smo, da so naše vode zelo čiste in jih lahko pijemo, kar ni mogoče povsod po svetu. Vzorce še ene vode pa bomo opravili v mesecu marcu, ko nas bodo obiskali učenci iz Španije.

V mesecu januarju smo učenci naše šole in učenci iz Gijona izdelali tudi vsak svoj logotip. Logotip z največ glasovi je zmagal in je sedaj tudi uraden znak projekta. Za las je zmagal španski, lahko pa si ogledate oba.

Jerca Polak, 7. c

 


Prva Zoom videokonferenca

Udeleženci Erasmus+ projekta Korak v inovativno in zeleno prihodnost smo v preteklem tednu opravili prvo videokonferenco z mentorji in vrstniki iz Španije.

Na srečanju smo si najprej pogledali filmčka, ki smo ju posneli na šolah z naslovom ‘Our sustainable school’.

Pred pripravo filmčka smo z vprašalniki za ravnateljico in pomočnico ravnateljice, kuharice, hišnike in učiteljici Melito Drol ter Tanjo Kavčič želeli preveriti, kako trajnostno naravnana je naša šola. V skupinah so učenci izvedli posamezne intervjuje in odgovore predstavili tudi ostalim. Nato so napisali scenarij za film, si razdelili vloge in prizore tudi sami posneli. Vsak je imel svojo vlogo, vendar smo zaradi odsotnosti morali tudi improvizirati. Filmček je nato oblikoval in uredil sedmošolec Miha Kenda. Bravo, Miha!

Tudi učenci iz Španije so s svojim filmčkom predstavili trajnostne projekte, ki jih izvajajo na šoli.

Nato so se učenci končno tudi spoznali. Razdeljeni v 5 skupin so se lahko predstavili in malce poklepetali.

Veselimo se že nadaljnjega druženja.


Vtisi s prvega strukturiranega tečaja v tujini

Med 7. in 12.11.2022 sta se ravnateljica Petra Vitez Costantini in razredna učiteljica Melita Drol udeležili strokovnega izobraževanja Introduction to the Finnish Education Model v Helsinkih.

Izobraževanje, ki je potekalo v okviru Erasmus+ projekta “Korak v inovativno in zeleno prihodnost”, je bilo namenjeno vsem strokovnim delavcem, ki želijo spoznati finski izobraževalni sistem. Namen izobraževanja je implementirati razne oblike dela v slovenski način poučevanja.

Udeleženci izobraževanja so bili strokovni delavci iz Portugalske, Španije (3 šole), Belgije, Avstrije in Slovenije. Med sabo so si izmenjali informacije o svojih izobraževalnih sistemih.

Udeleženci so dobili veliko informacij o izobraževalnem sistemu na Finskem, ogledali so si srednjo šolo v Helsinkih in prisostvovali pri urah pouka. Spoznali so STEAM izobraževanje in učenje, ki temelji na fenomenu. To je oblika učenja, kjer učenci preučujejo določeno temo na celostnem pristopu in ne samo na predmetnem področju. Vse te oblike so tudi preizkusili v delu v manjših skupinah ter se naučili planirati učno uro na finski način.

Udeleženki sta bili nad izvedbo in vsebinami izobraževanja zelo zadovoljni in menita, da je izmenjava mnenj in izkušenj, spoznavanje drugih evropskih šolskih sistemov, pridobivanje novih znanj in spoznanj obogatilo njuno pedagoško znanje in bo pozitivno vplivalo na njuno nadaljnje delo na šoli. Pridobili sta tudi nova poznanstva in s tem tudi možnost za mednarodno sodelovanje med šolami.
Tolminske učiteljice na pripravljalnem obisku v Španiji

Učiteljice OŠ Franceta Bevka Tolmin Meta Prezelj Manfreda, Erika Šturm in Betka Kenda smo se od 19. 10. 2022 do 22. 10. 2022 udeležile pripravljalnega obiska za projekt “Korak v inovativno in zeleno prihodnost” v Španiji. Gostila nas je osnovna šola Colegio Virgen Mediadora Dominicas, ki se nahaja v slikovitem obmorskem mestu Gijón v pokrajini Asturija.

Takoj po prihodu smo se srečale s španskimi učiteljicami, ki sodelujejo v projektu. Ko smo zaključile s spoznavnim delom, smo določile okvirne teme prvih korakov v projektu.

Naslednjega dne so nas pričakali starejši učenci, ki so nas popeljali po šoli in z nami delili trenutke svojega pouka. Najbolj prisrčno so nas razveselili otroci iz vrtca. Njihov “dobrodošli” v slovenščini in mahanje s slovensko zastavo sta nas ganila in privabila nasmeh na usta.

V nadaljevanju so nam španski učitelji predstavili učence, ki bodo sodelovali v projektu, me pa smo jim predale pisma naših. Veliko je bilo veselja in vznemirjenosti učencev ob branju, iskric pričakovanja v njihovih očeh.

Učiteljice smo se nato lotile prvih bolj podrobnih načrtovanj posameznih časovnih okvirov za izpeljavo aktivnosti v Španiji in Sloveniji. Izmenjale smo si ideje za izvedbo dejavnosti znotraj posameznih tematik. Predvidenih pet tem oziroma ciljev Agende za trajnostni razvoj 2030, ki jih v projektu zasledujemo, se bo zvrstilo od meseca januarja do aprila 2023.

V petek dopoldne je potekal organiziran ogled pod vodstvom Eko skupine, ki deluje na španski šoli. Ogledale smo si zelen kotiček in površine okrog šole, kjer učenci zasajajo in negujejo avtohtona drevesa in okolico. Razložili so nam, kako učenci skrbijo za odpadke in odpadno hrano. Ob zaključku ogleda so nam učenci podarili tamkajšnje avtohtono drevo, hrast.

Dobile smo pisma španskih učencev, zvečer pa je sledila še zaključna večerja in povratek domov.

Toliko o prvem, pripravljalnem obisku.

Naše delo se nadaljuje in obljubimo vam, da vas bomo še obveščali.

Zapisale: Meta Prezelj Manfreda, Erika Šturm in Betka Kenda


Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin z novim projektom uspešna na razpisu Erasmus+ 2022!

Z veseljem sporočamo, da je bila Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin uspešna na razpisu Erasmus+ 2022! Projekt “Korak v inovativno in zeleno prihodnost”, ki ga sofinancira program Evropske Unije Erasmus+, bo med 1. septembrom 2022 in 31. avgustom 2023 omogočil izvedbo mobilnosti učencev in zaposlenih v državah Evropske Unije, še posebej pa nas veseli, da smo na področju šolskega izobraževanja prejeli najvišje število točk, kar priča o kvalitetni zasnovi projekta.

V okviru projekta bo 12 učencev 7. in 8. razreda obiskalo partnersko šolo v Gijónu (Španija), kjer bodo s tamkajšnjimi vrstniki izvajali aktivnosti, s katerimi bodo krepili svoje zavedanje o pomembnosti in načinih ohranjanja naravnih danosti. Ker želimo, da naši zaposleni z aktivno participacijo v mednarodnih dejavnostih strokovno rastejo in pridobijo nova znanja, bomo tekom projekta 6 zaposlenih napotili na strukturirana izobraževanja na Irsko, Finsko in v Italijo, 3 zaposlene pa bodo odšle na sledenje na delovnem mestu v Latvijo

Pri zasnovi projekta smo si zastavili realno dosegljive cilje, zato smo trdno prepričani, da bo prinesel številne pozitivne učinke na zaposlene, učence in učni proces.

Miha Vehar, koordinator projekta
E: miha.vehar@os-tolmin.si

Tolmin, 2. 9. 2022

Za invalide