LEAF – Znanje o gozdovih

Šola je prejela priznanje in plaketo – leseno drevo in prvi zeleni list za leto 2020/21.

Gozdno listino je v okviru EKO šole – LEAF  s tretješolci sestavila in podpisala koordinatorica Zalka Uršič. Podelitev priznanj koordinatorjem, mentorjem in šolam je potekalo v Laškem, 20. septembra 2021.

Program LEAF (angl.: list) je eden od treh okoljskih vzgojno-izobraževalnih in ozaveščevalnih programov Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje (FEE- Foundation for Environment Education). Program prek Fundacije FEE izvajajo organizacije v 28 državah po celem svetu po poenotenem načinu dela. Mednarodna mreža programa omogoča izmenjavo znanja, informacij in dobrih praks.

Eden od glavnih sporočila programa »LEAF – Znanje o gozdovih« je tudi: Gozdovi imajo na naše življenje izjemen vpliv. So “pljuča našega planeta” in imajo pozitiven vpliv na naše življenje. Zato ga moramo poznati in spoštovati.

Vedno bolj se zavedamo, da bi moralo biti tako, kot je že davno zapisala Marija Vogelnik: »Prijazna zdravnica…..je naročila, da morajo naši otroci vsako jutro na zrak in sonce; na dolg sprehod, za celo dopoldne dolg in za celo popoldne. Naročila jim je, da morajo vsako jutro pregledati, koliko je od včeraj zrasla trava v parku; vsak dan se prepričati, če so smreke še temno zelene; prav vsak dan prešteti drobtinice v ptičji hišici in izmeriti mivko v peskovniku na igrišču.« (Ringaraja, MK Lj, 1980)

V času pandemičnega omejevanja in zapor so tretješolci s svojo učiteljico in s prijaznimi zunanjimi sodelavci gozdarji, čebelarji, lovci, ki si še znajo vzeti časa tudi za prostovoljstvo, res pogledali smreke, če so še temno zelene. Videli in naučili so se še marsikaj, več kot, da bi sedeli v učilnici. Vsako leto šola prejme nov list. Seveda le, če izpolni vse pogoje.

Povezave do prispevkov: Jesensko raziskovanje gozda

https://slovenia.exposure.co/?page=6

V Ekoskladovnici – v okviru EKO šole (www.ekosola.si ) so bili objavljeni trije prispevki Udomačili smo drevo, Obiskali smo učni gozdiček Sovodenj in Pri čarovnici Topolovki.

 

 

Za invalide