Otroke je treba ozaveščati, da je darovanje krvi človekoljubno dejanje, ki rešuje življenja. Če otrok raste s tem prepričanjem,  lahko kasneje v življenju  tudi sam postane krvodajalec.

Prav zato smo si z učenci  1. A in učenci 1. in 3. H Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin v okviru krožka prve pomoči ogledali kako poteka krvodajalska akcija v Tolminu.

Z nami je bil učitelj Žare Trušnovec, ki nam je omogočil, da smo si lahko ogledali ves krvodajalski postopek.

Najprej sta nas pozdravili sekretarka območnega združenja Tolmin, Marjanca Velišček in gospa zdravnica. Povedali sta nekaj splošnih napotkov o krvodajalski akciji. Nato smo šli skupaj skozi ves potek odvzema. Najprej smo se ustavili v sprejemni pisarni, kjer poteka vpis krvodajalcev v bazo podatkov. Nato so izmerili krvni tlak in naredili ustrezne krvne preiskave. Zdravnik je nazadnje odločil ali je zdrav in primeren za odvzem krvi.

Najbolj zanimiv in poučen je bil sam odvzem krvi. Tam smo izvedeli veliko novih informacij. Med drugim smo lahko vzorec krvi tudi potipali in ugotovili, da je kri res topla.

Učitelju Žaretu Trušnovcu se zahvaljujemo za sodelovanje. Nasmeh med vzemom je zagotovo pripomogel, da se je morebitni strah učencev razblinil in lahko smo prepričani, da se bo tudi kak učenec kasneje v življenju odločil za to plemenito dejanje in postal krvodajalec.

 

Polonca Torkar Leban, koordinator projekta