Select Page

Učenci in učenke podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami smo v četrtek, 18. 5. 2023, izvedli kulturni in delovni dan. Odpeljali smo se na Bled in v Vrbo.

Učenci in učenke posebnega programa vzgoje in izobraževanja smo se sprehajali po sprehajalni poti okrog Blejskega jezera. Videli smo čolne, račke, vlak, ki pelje okrog jezera, in konje. Veseli smo bili, da je bilo tako lepo vreme. Potem smo se usedli v slaščičarno in pojedli kremšnite.

Učenke in učenci prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom pa smo obiskali tudi Prešernovo rojstno hišo. Sprejel nas je kustos Janez, ki nas je s pomočjo kratkega animiranega filma in zanimive razlage, podkrepljene s starimi predmeti, popeljal skozi Prešernovo življenje in življenje tedanjega časa nasploh. Spomnili smo se tudi nekaterih Prešernovih pesmi in še utrdili zavest o veličini tega našega pesnika.

Gospod Janez nam je na humoren način povedal veliko o Francetu Prešernu. Povedal nam je, kje je spal in kam je potoval. France Prešern je bil znamenit človek in je zelo rad pisal pesmi. Na začetku njegove pesmi niso bile sprejete, a ko so videli kakšen talent je on, so vedeli, da je pisal dobre pesmi. France je bil takšen talent, da so eno izmed njegovih pesmi z naslovom Zdravljica sprejeli kot Slovensko himno.
Klemen 9.h

Gospod Janez nam je pokazal stare predmete, ki so jih uporabljali v tistih časih. Videli smo tudi sobo in dva tabernaklja. Najbolj všeč mi je bila črna kuhinja. Pri jezeru sem videl race in duplino v drevesu. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo se slikali v srčku.
Julijan 8.h

Gospod Janez nam je pokazal rojstno hišo Franceta Prešerna. Všeč mi je bila črna kuhinja. Povedal nam je zgodovino hiše, življenje Franceta Prešerna. Ogledali smo si filmček o življenju Franceta Prešerna. Zelo mi je bil všeč. Nato smo se odpravili na Bled. Sprehodili smo se po poti okoli jezera. Videli smo polno ljudi. Videli smo tudi race, racmane. Seveda smo se tudi poslikali pri znanem srčku. Ta dan mi je bil zabaven, a hkrati poučen.
Tatjana 9.h

 

V rojstni hiši smo videli posteljo. Zelo majhna. V njej sta spala oče in mati. Najmlajši otrok je spal v zibelki. Zibelka je originalna. Zanimivo mi je, da je v njej spal pesnik France. Otroci so spali po klopeh v izbi. Črna kuhinja je bila posebej in je imela visok dimnik. Všeč mi je Gorenjska.
Ivan 8.h

Gospod Janez nam je pokazal veliko starih predmetov. Za vsakega je vprašal, kako so ga uporabljali. Všeč mi je bila črna kuhinja, razstavljena knjiga in stari zvezki. Zelo sem užival in upam, da še kdaj pridem.
Timotej 9.h

V Prešernovi hiši mi je bilo zelo lepo. Sedeli smo na starih lesenih stolih in se naučili veliko stvari iz pesnikovega življenja. Ustavili smo se tudi na Bledu in občudovali jezero, kjer so plavale majhne račke.
Žak 5. razred

Danes sem izvedela veliko zanimivosti o Francetu Prešernu. Ogledali smo si tudi film o njem. Videli smo različna orodja in pripomočke, ki so bili zelo stari.
Nina 6. razred

V muzeju smo si ogledali stare predmete in spoznali, kako so jih uporabljali. Ogledali smo si tudi film o Prešernovem življenju in zbirko njegovih del.
Sanja 6. razred

Ogledali smo si Prešernovo rojstno hišo. Videla sem zibelko, v kateri je spal, črno kuhinjo, izbo s pečjo, peglajzen in še veliko drugih stvari. Na Bledu pa sem videla kočijo (fijaker).
Tea 2. razred

 

Všeč mi je bilo, ko smo bili v rojstni hiši Franceta Prešerna. Ogledali smo si stare predmete in jih poimenovali. Potem smo šli na Bled in se sprehajali ob jezeru.
Melisa 5. razred

Najprej smo si ogledali, kje se je rodil France Prešeren. Povedali so nam, kako so včasih živeli ljudje v teh krajih. Na Bledu mi je bilo zelo lepo. Videli smo jezero z otočkom, grad in male račke. Slikali smo se pri velikem srcu.
Ana 6. razred

Dostopnost (X)