Select Page

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE UČENCEV POSEBNEGA PROGRAMA VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA Z DRUŠTVOM SPOMINČICA TOLMIN V BRALNICAH POD SLAMNIKOM

V letošnjem šolskem letu so učenci posebnega programa VIZ iz oddelka 3.f, 4.f in 5.f pod vodstvom razredničarke, mag. Nikolaje Munih, prof.def.  in varuhinje Matejke Berginc zelo aktivni v navezovanju novih stikov.

V prednovoletnem času so obiskali stanovalce varovanih stanovanj DU Tolmin in članice Društva Spominčica  Tolmin, kjer so v skupnem druženju v družabnem prostoru varovanih stanovanj krasili novoletno jelko in postavili jaslice.  Pri tem so se učenci zelo izkazali. V prijetnem dogodku so ob obujanju spominov stanovalk izvedeli, kako so praznovali božič in pričakovali novo leto v preteklosti.

Iz tega prvega druženja se je porodila obojestranska ideja, da bi se učenci še kdaj srečali s članicami Društva Spominčica iz Tolmina. Priložnost za to se je pokazala kmalu. Knjižnica  Cirila Kosmača je soorganizator mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, ki ga sicer organizira Založba MIŠ. Festival je namenjen promoviranju branja predvsem v prostem času, literaturo pa skuša povezati s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem.  Ker so učenci pod vodstvom razredničarke na festivalu že sodelovali v minulem šolskem letu, je ga. Munihova v dogovoru z ravnateljico knjižnice go. Jožico Štendler k sodelovanju in skupnemu bralnemu druženju povabila članice društva Spominčica. Predsednica društva ga. Vera Kanalec se je takoj odzvala, v Festival  pa so se aktivno vključili tudi vsi ostali oddelki posebnega programa vzgoje in izobraževanja.

V okviru projekta je tako za nami vsemi prvo bralno druženje učencev in članic društva Spominčica v naši šoli. Skupaj smo prebrali zgodbo Žabec in poseben dan. Ta nam je služila kot iztočnica za pogovor o prijateljstvu in o praznovanju rojstnih dni nekoč in danes. Učenci so gostjam nazorno pokazali, kako v šoli praznujemo rojstni dan vsakega učenca, obiskovalke iz Spominčice pa so obujale spomine na svoje mlade dni in rojstne dneve brez torte.

Ob prepevanju, pripovedovanju, soku in čaju je srečanje zelo hitro minilo. Seveda smo se dogovorili za ponoven obisk, učenci pa so svoje bralne gostje povabili tudi na šolsko prireditev v počastitev kulturnega praznika.

Prispevek sestavila

Mag. Nikolaja Munih, prof.def.

Dostopnost (X)