Select Page

V petek, 11.10.2024, smo učenci in učitelji obiskali Kinogledališče Tolmin, kjer smo si ogledali zanimiv film o naših planinah ter spoznali razlike življenja danes in nekoč. Po koncu so nas z znanjem o načinu izdelave sira in drugih domačih izdelkih obogatili domači kmetje in gospa Andreja iz mlekarne Planika. Ob poslušanju, kako dobri so naši lokalni izdelki, so tudi naši želodčki postali lačni, zato smo se vrnili v šolo na malico.

Po tem smo ponovno krenili pred Kinogledališče Tolmin, kjer so nam pripravili veliko delavnic. Imeli smo priložnost poizkusiti domači sir in jogurt. Ogledali smo si razstavo domačih vrtnih pridelkov in bežgali fižol. V majhne lončke, katere smo okrasili, smo posejali seme pšenice. Nam najbolj zanimiva delavnica pa je bila molža krave. Vsi smo imeli priložnost, da smo poskusili, kako se krave molze. Veste kaj? Odlično nam je šlo.

Vtisi učencev:

Všeč so mi bile delavnice na stojnicah. Prepoznavali smo zelišča, pili sok iz zelišč, molzli kravo, luščili fižol in si ogledali razstavo zelenjave. V lonček si je vsak vsadil pšenico. NINA

Gospa Andreja nam je predstavila Planiko. Iz domačega mleka izdelujejo različne vrste sirov, skuto, maslo, smetano, jogurte. Poskusili smo jogurt s smrekovimi vršički. Zelo je dober. GENISA

Videli smo razliko, kako so molzli včasih in kako danes ter kako so izdelovali sir včasih in kako danes. ANA

Všeč mi je, da na bio kmetiji v Čadrgu izdelujejo sir za žar. Film o mlekarstvu je bil zanimiv in poučen. ŽAK

Zanimivo mi je, da dajo vsaki kravi ime, tudi če imajo kmetje veliko krav. Jih pa tudi označijo, da jih na planini prepoznajo. Na planini se pastirji izmenjujejo. Zapomnila sem si planine: Kuhinja, Podkuk, Lom, Pretovč, Sleme, Zaprikraj, Zaslap, Laška seč, Medrje. MELISA

Ko peljejo krave v planino, jih privabijo s soljo, da grejo za pastirjem. DAVID

Dostopnost (X)