Select Page

V petek, 17. novembra, smo z drugošolci izpeljali naravoslovni dan. Vsebina dneva (čebele in čebelarstvo) je bila povezana tudi s slovenskim tradicionalnim zajtrkom.

Najprej smo se pogovorili o pomenu zajtrka za človeka. Skupaj smo ugotovili, da nam zajtrk da veliko energije za delo in učenje. Seveda pa ni vsak zajtrk zdrav. 17. 11. je potekal slovenski tradicionalni zajtrk in privoščili smo si skodelico mleka, kos kruha z maslom in medom ter jabolko. Vsem je zajtrk šel zelo v slast. Ogledali smo si oddajo Ribič Pepe, kjer so predstavili, od kod dobimo vsa ta živila, ki smo jih lahko okušali.

Po odmoru smo dobili prav poseben obisk. Obiskala sta nas čebelarja Emil Šturm in Jože Kurinčič ter nam predstavila skrivno življenje čebel. Poslušali smo jih odprtih ust, saj si nismo predstavljali, kako pomembne so za življenje človeštva. Pokazala sta posebno čebelarsko uniformo, ki jih ščiti pred čebeljimi piki. Poskusili smo lahko tudi med in cvetni prah, ki sta ga prinesla s sabo.
Gregor Podgornik nas je popeljal na travnik, kjer stoji učni čebelnjak in nam ob vsebinah učnih tabel sliko o marljivih delavkah še dopolnil. Čebele zelo dobro vohajo. Pomembno je, da smo v njihovi bližini umirjeni, saj jih drugače vznemirimo.

Ob vrnitvi v razred so učenci zapisali, kar so si zapomnili.
Čebele so se pojavile že veliko pred človekom. (Simon, Mati, Kea Pika)
Satje je zgrajeno iz voska. (Brin)
Matica je samo ena; ne piči, njena naloga je, da leže jajčeca. (Jasna, Mila, Tia, Bine)
Čebele pridelajo med. (Teja)
V želu je strup. Ko pičijo, pustijo želo v koži. (Tijan, Leja, Anja, Asja, Marino, Neža)
Čebele živijo v čebelnjaku. (Tiffani, Tina, Alisa, David)
Pri čebelah moramo biti zelo previdni. (Gaja)
Zdaj vem, kam odložijo medičino, ko se vrnejo v čebelnjak. (Sara)
Če te čebele obletavajo, moraš skloniti glavo. (Julija)

Hvala čebelarjem Emilu, Jožetu in Gregorju za čudovito predstavitev. Želimo vam čim manj čebeljih pikov, čim več medu in dobrega počutja v družbi v družbi teh malih marljivih prijateljic.

Melita Drol

Dostopnost (X)