Select Page

Za našo šolo je 17. september prav poseben dan.

Na ta dan obeležujemo dan zlatih knjig ter začenjamo bralno značko, ki jo zaključimo v aprilu, ko praznujemo svetovni dan knjige za otroke.

Hkrati je 17. september tudi rojstni dan slovenskega ustvarjalca Franceta Bevka, po katerem nosi ime naša šola. Tako smo ponedeljek, 18. 9., z drugošolci namenili spoznavanju življenja pisatelja Franceta Bevka in njegovih del.

Po uvodnem delu smo dobili prav poseben obisk. Obiskali sta nas daljni sorodnici Franceta Bevka, Darinka Šturm in Valerija Rosič. S svojim zanimivim pripovedovanjem sta nas popeljali v preteklost, ko je France Bevk obiskoval njuno rojstno vas Stržišče. Gospa Darinka je povedala, da so bili zelo ponosni, ker so imeli v svoji sredi tako znanega Slovenca. France Bevk je bil osrednji gost ob odprtju šole v Stržišču. Seveda so mu domačini pripravili kulturni program, France pa je prerezal slavnostni trak. Bil je zelo razgledan človek, ki je svoje znanje z velikim veseljem prenašal na mlajše rodove. Njegova življenjska pot se je zaključila ravno na rojstni dan. Ko je umrl, je bil star 80 let. Učenci in dijaki v Novi Gorici so imeli na dan njegovega pogreba prost dan.

Darinka in Valerija sta drugošolcem na kratko predstavili tudi njuno življenje v Stržišču. Učenci so izvedeli, da je vse učence v šoli poučevala ena učiteljica, ki je imela stanovanje kar v šoli. Oprema v šoli je bila preprosta; malico so nosili s sabo. Ko so prišli domov, so morali pomagat staršem na kmetiji. Šolske obveznosti pa so opravljali šele zvečer.

Ob pripovedovanju smo si težko predstavljali njuno življenje v Baški grapi, na katerega pa imata obe lep spomin. Učenci so v spomin na njun obisk dobili Bevkov portret.

V nadaljevanju pa smo si prebrali Bevkovo pravljico Peter Klepec, ki nam je bila zelo všeč. Sledile so delavnice v manjših skupinah. Dan je hitro minil in želimo si še več takih dni.

Melita Drol

Dostopnost (X)