Select Page

Unesco 2023/24

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – 16. NOVEMBER

Mednarodni dan strpnosti, ki ga obeležujemo 16. novembra, je spominski dan, ki ga je Generalna konferenca Unesco razglasila v Deklaraciji o načelih strpnosti 16. novembra 1995.
Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomembnosti spoštovanja in razumevanja drugačnosti med ljudmi. Ljudje smo po naravi različni in prav strpnost nam pomaga ohranjati mir in stabilnost v svetu. Z mednarodnim dnevom strpnosti opozarjamo, da smo vsi soustvarjalci sveta, v katerem živimo.

Ob današnjem dnevu strpnosti smo razmišljali, kako lahko vsak pripomore h krepitvi strpnosti ali potrpežljivosti v svoji skupnosti.

Dan strpnosti smo obeležili tudi v 2. B razredu. Za izhodišče smo vzeli pravljico Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo. V pravljici nastopata dva prijazna prašička: Bibi, ki se zaveda svoje odgovornosti in mlajši bratec Gusti, ki se ji kar naprej upira. Bibi s svojo strpnostjo spodbudi Gustija, da uspešno opravita svojo nalogo – srečo sta sipala ljudem in v njih spodbudila predpraznično veselje.

Vsak od nas je v nečem dober in uspešen. Želimo si, da bi našo uspešnost opazili tudi drugi – naši sošolci, prijatelji in znanci. Strpnost pa je povezana tudi s prijaznimi besedami, ki jih želimo vsak dan podariti drug drugemu. Zato je nastala slika, s katero smo sestavljali puzle in poudarili našo povezanost, medsebojno prijateljstvo in strpnost.

Dostopnost (X)