NATEČAJ – ARHITEKTURNA DEDIŠČINA OKOLI NAS

Organizacija združenih narodov je prvi ponedeljek v oktobru proglasila za svetovni dan habitata, ki se praznuje že od leta 1985. Posvečen je človekovim naseljem in osnovni pravici ljudi do primernega bivališča.
Ker je letošnje leto posvečeno evropski kulturni dediščini, je tema natečaja Arhitekturna dediščina okoli nas. Natečaj poteka v okviru Meseca prostora v organizaciji Centra arhitekture Slovenije in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor RS ter z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo. Učenci 2. a Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin, pod vodstvom mentoric Polonce Torkar Leban in Mojce Torkar Pahor, smo odšli na poučen sprehod po starem delu Tolmina.  Ta nas je popeljal v zgodovino, v čas Oglejskih patriarhov, tolminskih grofov in puntarjev,  vse do Soške fronte. Opazovali smo stare stavbe ter njihove detajle (štukature, poslikave, barve, oblike, okraske …). Učenci so skice stavb naredili kar ob stari fontani v starem mestnem jedru, izdelke pa dokončali v šoli.

Naše likovno delo simbolično predstavlja vrata Tolminskega muzeja (vrata Coroninijeve graščine) – hram arhitekturne dediščine, saj se v njem zbira, ohranja in predstavlja bogato in raznoliko kulturno dediščino Tolmincev. Na vrata smo nalepili risbe različnih stavb ali dele stavb starega dela Tolmina in ko ta vrata odpremo, so tam risbe fontan na starem placu.

Pri projektu smo zelo uživali. Stavbe, mimo katerih smo samoumevno hodili do sedaj vsak dan, so dobile v naših očeh novo podobo. Zaradi podobnih natečajev se naša dediščina zagotovo ne bo pozabila.

    

Polonca Torkar Leban in Mojca Torkar Pahor