STROKOVNA EKSKURZIJA

Včerajšnji dan, 2.7.2019,  smo na PŠIUOPP izkoristili za strokovno ekskurzijo.

Navsezgodaj smo se odpravili v Ljubljano v URI Soča, kjer so nas nadvse prijazno sprejeli in nam razkazali velik del rehabilitacijske robotike in inženiringa. Navdušeni smo bili nad »smart« opremo v domu IRIS. To je demonstracijsko stanovanje, kjer smo videli in preizkušali različne pripomočke in tehnološke rešitve, ki so ljudem v procesu rehabilitacije v pomoč pri samostojnem in varnem življenju v domačem okolju. Tu smo občudovali najsodobnejšo tehnologijo, prirejeno vrstam in stopnjam okvar, npr. dejavnost s pomočjo pogleda, brade, izdiha…z zunanjimi enotami računalnika na področju komunikacije, izobraževanja, dela ali oskrbe na daljavo ob uporabi elektronskih medijev.

Sprehodili smo se še skozi testirnico vozičkov, laboratorij za ocenjevanje vozniških sposobnosti in otroški oddelek za habilitacijo in rehabilitacijo. Prijaznemu osebju smo se zahvalili z majhno pozornostjo in si polni vtisov privoščili kavo v njihovem bifeju.

Okoli poldneva smo se pripeljali do gradu Bistra pri Vrhniki, v katerem domuje Tehniški muzej Slovenije z obsežnimi muzejskimi zbirkami in predstavitvami tehnične dediščine. Strokovno in podrobno nas je vodič popeljal na dveurni potep po skoraj vseh stalnih zbirkah in seveda tudi mimo limuzin nekdanjega predsednika Socialistične federativne republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.

S polnimi glavami informacij smo delali načrte, kaj bi bilo dobro pokazati našim učencem v naslednjem šolskem letu, kaj bi jih zanimalo, kaj bo zanje pretežko, kako bi jim to prilagodili…

Sedaj pa glave na »off« in na zaslužen dopust.