Glasilo RAD IMEJ

Glasilo Rad imej Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami neprekinjeno izhaja vsako leto junija že več kot četrt stoletja. Zadnjih osem let sta mentorja Nuša Rutar za zasnovo ter vsebinski del in Lucijan Lavrenčič za oblikovanje ter likovni del. Jaz pa glasilo vsako leto pospremim na pot k bralcem z nekaj izbranimi besedami. Letošnji uvodnik je bil tak:

»Letošnje šolsko leto je bilo hudo drugačno od ostalih. Čas epidemije je pretrgal šolsko delo in učenje, priprave na srečanja, tekmovanja, šolo v naravi…

Običajni živžav je nadomestila tišina v šolskih prostorih. Vsak četrtek sem zbrala učno gradivo, ki so ga skrbno pripravile učiteljice, ga zapakirala, na kuverto nalepila kakšno rožico, sovico ali metulja, dodala kakšno spodbudno sporočilo in poslala učencem.

S pomočjo staršev, video srečanj in telefonskih navodil sta bila oba meseca polna pridnega šolskega dela, prelepih izdelkov, sprehodov v naravo, domačih opravil, dni dejavnosti in malce lenarjenja – nič hudega, saj se mora glava spočiti in pripraviti na nove napore.

Prav v tem času je nastalo letošnje glasilo – posebno, drugačno…Iz vsakega zapisa ali otroške misli je razbrati, kako zelo smo se pogrešali. V daljavi nekje pa je sijala misel – dan, ko se bomo spet videli, se smejali, učili in počeli čisto običajne stvari, ki nam na obraze rišejo srečo.

In spet smo tu, v šoli, skupaj, drug z drugim, če se le da – v varnostni razdalji, na hodnikih z maskami in slapovi razkužil…naučili smo se temeljitega umivanja rok, kihanja v rokav, naučili smo se paziti drug na drugega in drug pred drugim, naučili smo se koristne uporabe telefona, fotoaparata, tablice in računalnika, naučili smo se, da je potrebno iz vsakega obdobja potegniti dobro in se iz slabega kaj naučiti…naučili smo se, da težavni dnevi minejo in pridejo tisti – s soncem obsijani, sproščeni in veseli…

Spoznanje, da je življenje eno samo učenje, nam je dalo moč in pogum, da tečemo novim izzivom naproti. Srečno vsem.«

Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije vsako leto podeli nekaj priznanj za najkvalitetnejša glasila zavodov za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami. Letos smo že petič postali ponosni lastniki tega priznanja.

Predsednik komisije pri društvu, g. Peter Pal, je izbor nagrajenih glasil pojasnil takole:

»Letošnja bera glasil je bila zaradi znanih težav, nekoliko manjša po številu, nikakor pa ne manj kvalitetna. Veseli smo, da opažamo v glasilih veliko lastne ustvarjalnosti otrok in mladostnikov, da je vse več novinarskih žanrov in vse bolj domiselna likovna podoba. Omogoča ekspresijo mladih avtorjev, dviguje samozavest, izboljšuje samopodobo. Besedna, likovna in grafična sporočila so v primerjavi z elektronskimi trajna in večpomenska.«

Priznanje sem v portoroškem avditoriju 25. 9. 2020 prevzela jaz. Kljub covidu in nalivu je bila prireditev ravno prav slovesna.

 

Judita Fon Špolad, pomočnica ravnateljice