V petek, 1.2.2019, ob 10. uri so dvorano Kulturnega doma v Kobaridu napolnili učenke in učenci kobariške osnovne šole. Potekalo je namreč srečanje otroških folklornih skupin severne Primorske.
S folklornimi odrskimi postavitvami smo se predstavili Gorjančki iz Otlice, Pastirci izpod Krna iz Drežnice in Phči ‘n bebrce iz Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami iz Tolmina. Program sta popestrila tudi mlada harmonikarja, povezoval pa ga je g. Matej Kavčič.
Phči ‘n bebrce smo naš splet poimenovali Gremo na šempav. Zaplesali smo pudgajgo, grabc, požugano in zibenšrit, zapeli Ena cikasta krava, se igrali gnilo jajce, nagajali z nagajivko Srčk krampirjev in izštevali Ančka, bančka, pomarančka.
Po prireditvi so se mladi folklorniki posladkali, mentorji pa smo se udeležili analize s strokovno spremljevalko srečanja go. Sašo Meglič, ki je podrobno analizirala odrske postavitve in podala tudi nekaj koristnih napotkov za nadaljnje delo.
Tovrstna srečanja so priložnost za gojenje vezi med mladimi folklorniki, izmenjavo izkušenj med mentorji, v prvi vrsti pa za prenašanje kulturne dediščine na najmlajše.

Mentorici: Svetlana Jovanović Škvarča in Adrijana Skok