Učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami smo v sklopu projekta Hrana ni za tjavendan sodelovali v nagradnem natečaju Reciklirana kuharija, katerega namen je priprava jedi iz obrokov ali živil, ki jih ne porabimo v celoti ali pa nam ostajajo oziroma jim bo potekel rok uporabe. Na ta način lahko sami bistveno pripomoremo k preprečevanju in zmanjševanju količin zavržene hrane.

Odločili smo se, da bomo na naših krožnikih pričarali jed pripravljeno iz preostankov živil (zamrznjena špinača, sir, šunka, jajca, kisla smetana …), ki v hladilniku potrpežljivo čakajo na uporabo. Pripravljeno jed smo poimenovali reciklirana špinačna rolada.

Najprej smo zavihali rokave, umili roke, si nadeli predpasnike in se zavzeto lotili dela. Vsak od nas je dobil različne zadolžitve, s katerimi smo pilili svoje kuharske spretnosti. Med pripravo špinačne rolade so se nam začele že pošteno cediti sline. Rolada je bila končno pripravljena in sledil je nam najlepši del po kuhanju, to je pokušanje pripravljene jedi. In povemo vam, reciklirana špinačna rolada je bila odlična. Po okusni jedi smo, čeprav s polnimi želodci, pomili tudi posodo.

V učilnici smo nato izdelali prav poseben lonec z receptom jedi, na katerega smo pritrdili naše fotografije izvedbe postopka priprave rolade v pravilnem vrstnem redu skupaj s pripomočki in sestavinami, ki smo jih potrebovali pri kuhanju.

Spoznali smo, da lahko iz živil, ki nam ostajajo ali jih ne porabimo v celoti, ustvarimo izvrstne jedi, zato je velika škoda, da bi hrano metali stran.

Naš trud je bil na koncu bogato poplačan, saj se je naša reciklirana špinačna rolada uvrstila med zmagovalne recepte nagradnega natečaja Reciklirana kuharija. Vsi nagrajeni recepti bodo izdani v knjižici Reciklirana kuharija 2019/2020.

Spodaj prilagamo recept reciklirane špinačne rolade in upamo, da vam bo rolada teknila, tako kot je nam.

Pa dober tek! ☺

RECIKLIRANA ŠPINAČNA ROLADA

SESTAVINE:

270 g špinače

300 g sira

9 jajc

ščepec soli in popra

200 g narezane šunke

250 g puste skute

2 žlici kisle smetane

2 žlici jogurta

2 stroka česna

2 žlici drobno sesekljanih zelišč (peteršilj, bazilika, timijan, drobnjak)

POSTOPEK:

1. Zmrznjeno špinačo damo v slan krop za 3 minute.

2. Špinačo precedimo.

3. V posodi ubijemo in stepemo jajca.

4. Naribamo sir.

5. K jajcem dodamo špinačo in sir ter vse skupaj dobro premešamo.

6. Zmes prelijemo na obložen pekač s peki papirjem in položimo v pečico na 180 stopinj za 15 minut.

7. Pečeno zmes zvijemo v vlažno kuhinjsko krpo in pustimo da se ohladi.

8. Z nožem na drobno sesekljamo zelišča in česen.

9. Skuto pretlačimo v skledo.

10. Skuti dodamo kislo smetano, jogurt, sesekljana zelišča, česen in sol po okusu ter dobro zmešamo.

11. Ohlajeno zmes premažemo s skutnim zeliščnim namazom.

12. Čez skutni namaz položimo šunko.

13. Sestavine nato zvijemo v rolado in postrežemo.