Ta poseben športni dogodek je potekal v okviru Dneva slovenskega športa, v sredo, 23. septembra 2020. Letos prvič praznujemo ta dan kot državni praznik v spomin in poklon prvim osvojenim zlatim olimpijskim kolajnam v samostojni Sloveniji. Leta 2000, 23.septembra na olimpijskih igrah v Sydneyu, se je pisala slovenska športna zgodovina, ko so Luka Špik, Iztok čop (veslaški dvojec) in Rajmond Debevec (strelec) osvojili prvo slovensko zlato.

Atletska zveza Slovenije s to akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom, želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja.

Na ta dan smo v slovenskih osnovnih šolah, šolah s prilagojenim programom, vrtcih in atletskih klubih v sklopu rednega pouka, odmora, v času popoldanskega varstva ali v sklopu interesnih dejavnosti tekli na 100 ali 200 metrov. To sta tudi uradni atletski disciplini, ki sta vedno na programu največjih mednarodnih in domačih športnih tekmovanj.

Naši otroci so tekli svojim zmožnostim primerno, eni na atletskem stadionu, drugi v naravi. Prav vsi so uživali v teku kot pravi športniki, zato so si tudi zaslužili priznanje.

Nevo Nanut Nahberger