Letošnja tema otroškega parlamenta Šola in šolski sistem je za nas osnovnošolce zelo pomembna. O njej bomo razpravljali kar dve šolski leti. Veliko časa preživimo v šoli s svojimi sošolci in učitelji. Zato so naši medsebojni odnosi bistvenega pomena. Na to smo dali poudarek tudi na naših srečanjih šolskega parlamenta. Naključje je hotelo, da letošnja tema otroškega parlamenta sovpada z obeležjem 40-obletnice ustanovitve Šolskega centra Tolmin, mineva pa tudi 200 let od prve omembe tolminske šole.

Kaj pa smo počeli na letošnjih srečanjih šolskega parlamenta?

Z veseljem smo si ogledali predstavo Društva za boljši svet in sodelovali na novoletni prireditvi z igro Gremo mi po svoje. Med nas smo povabili gospo Mojco Štos, ki nam je predstavila življenje otrok v Gani. Spoznali smo njihov način učenja in preživljanja prostega čas. Prebirali smo literaturo na temo problematike med vrstniki kot je Čudo, Bela kava in posipanec, Razred, Spričevalo, Mama ne sme zvedeti in druge. Na podlagi resničnih zgodb otrok iz držav v razvoju smo spoznavali  kršenje njihovih pravic in se seznanili s Konvencijo o otrokovih pravicah. Za učence od petega do deveta razreda smo pripravili anketo o učnih navadah učencev.

Tudi letos smo se predstavniki šolskih parlamentov iz Tolmina,  Podbrda in  Mosta na Soči srečali na tolminski občini, kjer so preživeli zanimiv dopoldan. Sprejel nas je tolminski župan Uroš Brežan, ki je v rubriki Kje pa vas čevelj žuli? odgovoril kar na nekaj pomembnih vprašanj. Po predstavitvah posameznih šol, smo delo zaključili v delavnicah in sicer, pogovor je potekal na štiri teme: odnosi v šoli, učne vsebine, metode in načini poučevanja in šola za življenje.

Učenka Jasna Kenda iz 8. razreda nas je zastopala na regijskem parlamentu v Idriji, učenki Dunja Rutar in Mara Mei Leban pa sva našo šolo predstavljali na nacionalnem parlamentu v Ljubljani. Dunja kot predstavnica v parlamentu, Mara Mei pa kot novinarka. Mlade parlamentarce, ki so zelo konstruktivno parlamentirali so ves čas spremljali predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič. Slednja je morala odgovorili kar na veliko zastavljenih vprašanj.

V mesecu aprilu smo pripravili dobrodelno prireditev OŠ Franceta Bevka ima talent na kateri smo zbirali sredstva za šolski sklad.

Mentorica šolskega parlamenta, Denise Šuler Rutar