Drage učenke in učenci ter spoštovani starši!

Čas, ko morajo naši otroci ostati doma in se učiti na daljavo, nam vsem prinaša mnoge izzive. Tudi staršem ni lahko, saj ste prepuščeni tudi lastni iznajdljivosti. Mogoče je to čas, ko se z otrokom lahko zbližate na poseben način, s skupnim prebiranjem in poslušanjem knjig preko spleta. Zagotovo se na policah najdejo tudi knjige, ki ste jih starši prebirali v otroštvu in jih lahko sedaj prebirate svojim otrokom ali pa jim predlagate, da sami kakšno preberejo.

Ker je mestna knjižnica zaprta, vam predlagam, da skupaj z otroki obiščete spletni naslov Wikivir, ki se nahaja na povezavi  https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran.

V okence “Iskanje po Wikiviru” vpišete naslov knjige, besedila ali pa ime in priimek avtorja – spletna stran že sama ponudi zadetke. Odpre se možnost iskanja različnih literarnih del, ki jih lahko prebirate s pomočjo računalnika. Na temo knjige lahko rišete, ustvarjate in celo pojete.

Predlogi:

PRVA TRIADA

Svetlana Makarovič: Zajčkovo leto, Pekarna Mišmaš, Tacamuca in mnoge druge.

Anja Štefan: Čez gozd v gozdiček, Sto ugank, Lonček na pike,

Bina Štampe Žmavc: Muc Mehkošapek, Cesar in roža

Neža Maurer: pesmi Beli muc, Kako spi veverica

Ela Peroci: Pravljice za lahko noč

DRUGA TRIADA

Josip Vandot: različne zgodbe o Kekcu

Svetlana Makarovič: Kosovirja na leteči žlici, Kam pa kam, Kosovirja

TRETJA TRIADA

Desa Muck; Pod milim nebom

Goran Gluvić: Fantje, žoga, punce, Detektiv Zdravc

Tone Partljič: Slišal sem, kako trava raste

Lahko se odločite tudi za branje e-knjig preko spletnega portala Biblos, ki ga najdete na povezavi https://www.biblos.si/. Tu si knjige lahko izposodite ali pa kupite. Za izposojo morate imeti dostop preko Moje knjižnice, za kar je potrebno imeti geslo, ki je enako kot za dostop na Moj Cobiss. Biblos si lahko namestite na pametni telefon ali na računalnik.

Če vam je ljubše poslušanje, pa lahko izberete zvočno knjigo, ki jo lahko poslušate z aplikacijo Audiobook https://www.audibook.si/, ki jo preprosto prenesite na vaš pametni telefon in jo lahko uporabljate brezplačno 90 dni.

 

Lep pozdrav in ostanite zdravi,

knjižničarki Denise in Jasna