Nekateri pravijo, da je muharjenje najtežja veja ribolova. Prav gotovo ta trditev velja toliko časa, dokler se spretnosti muharjenja ne naučimo. Pred tem pa se moramo z njo seznaniti in jo spoznati. In prav to je bil namen delavnice o muharjenju, ki je potekala v torek na naši šoli.

Skupaj z učenci 1. in 3. razreda podružnične šole s posebnimi potrebami ter s 1. a razredom smo sodelovali na delavnicah o muharjenju, ki potekajo v okviru projekta Promuhar, ki ga financira EU preko Evropskega ribiškega sklada. Razdelili smo se v tri skupine, ki so tekom dneva obšle vse tri delavnice.

Predavanje je vodil g. Dušan Jesenšek. Predstavil je naše ribe in druge vodne organizme s poudarkom na ekologiji.

Delavnico vezanja muh je vodil Boštjan Jakopič. Predstavil je vodne organizme, ki so osnova za izdelavo umetnih vab, ki imitirajo te organizme. Naredil je praktično predstavitev vezanja takšnih vab in predstavil materiale, ki se uporabljajo (jelenja dlaka, marabu, zajčja koža …).

Delavnico muharjenja je vodil g. Gašper Jesenšek. Učenci so se praktično preizkusili v muharjenju. Uporabili so “practicasterje, ki so imitacija pravih ribiških palic, namenjenih treningu otrok.

Najlepše se zahvaljujemo Gašperju Jesenšku, Dušanu Jesenšku in Boštjanu Jakopiču za poučne in zabavne delavnice. Uspešno ste prenesli znanje na učence. Izvedeli smo veliko novega. Nad muharnjenjem ste navdušili veliko otrok. Upamo, da je to eden izmed načinov, ki bo pripomogel k ohranjanju lokalne tradicije v Posočju ter okrepitvi lokalne identitete, povezane z reko Sočo in soško postrvijo.

Polonca Torkar Leban, koordinator projekta